بازگشت به صفحه نخست

رمضان و سلامت 

5 نكته غذايي در ماه رمضان

روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان علاوه بر آثار روحاني و معنوي، اثرات جسماني بسيار ارزشمندي دارد.

بدون شك، زماني مي‌توان از تأثيرات مثبت آن بهره‌مند شد كه تغذيه در اين ماه منطبق با يك رژيم غذايي متعادل و متنوع باشد. از آنجايي كه وعده‌هاي غذايي از سه وعده به دو وعده كاهش پيدا مي‌كند، توجه به نكات زير مهم است.

1)     وعده سحري را به هيچ‌وجه فراموش نكنيد، زيرا سحري در ماه رمضان همانند صبحانه در روزهاي عادي، مهم‌ترين وعده غذايي است. اين وعده غذايي، مواد مغذي لازم و انرژي مورد نياز را براي تمركز و فعاليت روزمره تأمين مي‌كند و سوخت و ساز بدن را بالا نگه مي‌دارد. اشخاصي كه بدون سحري اقدام به روزه گرفتن مي‌كنند در طول روز دچار افت قند خون، كاهش تمركز و توان كاري مي‌شوند. اين عوارض هيچ ارتباطي به روزه گرفتن ندارد و نتيجه تغذيه نامناسب است. در هنگام سحر سعي كنيد از مواد غذايي حاوي كربوهيدرات‌هاي پيچيده و داراي فيبر بالا مانند غلات كامل، حبوبات و سبزي‌ها به جاي كربوهيدرات‌هاي ساده مانند قند، مربا، برنج و نان‌هاي بدون سبوس استفاده كنيد.

2)     هنگام افطار، بهتر است روزه را با شير يا آب ولرم، خرما و چاي كمرنگ باز كرده و به تدريج از مواد غذايي سبك مانند نان و پنير، گردو و سوپ كه فشار چنداني به معده وارد نمي‌كنند، استفاده كنيد.

3)     بهتر است بين افطار و سرو شام يك فاصله زماني كم در نظر گرفته شود تا بدن بتواند خود را آماده قبول غذاهاي پر‌حجم‌تر كند. مصرف مواد غذايي شيرين، اما با شيريني طبيعي در هنگام افطار بسيار ضروري است، چرا كه بدن به‌خصوص سلول‌هاي مغز نياز مبرمي به دريافت منابع انرژي به شكل گلوكز دارند. بنابراين مصرف خرما، كشمش و يا افزودن يك قاشق چاي خوري شكر به شير يا چاي، كاري عاقلانه به حساب مي‌آيد.

4)     پر‌خوري و مصرف بيش از حد غذاهاي چرب و شيرين مانند نان خامه‌اي، زولبيا، باميه، حلوا، شله زرد و... توصيه نمي‌شود؛ زيرا اين خوراكي‌ها نه تنها باعث تحريك معده مي‌شوند بلكه بر عطش فرد مي‌افزايند كه در اغلب موارد افراد اين تشنگي را با نوشيدن مقادير زياد نوشيدني‌هاي سرد جبران مي‌كنند. نوشيدن آب زياد همراه غذا موجب رقيق شدن شيره معده و تأخير در هضم غذا مي‌شود؛ بنابراين، اين افراد دچار نفخ شكم و ساير ناراحتي‌هاي گوارشي خواهند شد. به منظور پيشگيري از كم‌آبي، بين افطار و هنگام خواب، آب بنوشيد.

5)     در وعده‌هاي غذايي از مقادير كافي سبزي‌ها و در پايان وعده‌هاي غذايي از انواع ميوه‌ها ميل كنيد. به علاوه از مصرف غذاهاي پر‌ادويه نيز خودداري كنيد.

بازگشت به صفحه نخست